понедельник, 16 июля 2012 г.

Що на сніданок ми їмо?



Міцне здоров'я, зростання, розвиток, рухи, обмін речовин та інші важливі процеси залежать від стабільної роботи всього організму. А робота організму, в свою чергу, залежить головним чином від повноцінного харчування та засвоювання всіх корисних речовин і елементів.

Дуже важливо правильно розподілити обсяг їжі протягом дня в залежності від віку дитини. Всім відомо, що місткість шлунка у дітей поступово збільшується. У однорічної дитини вона дорівнює 250-300 г, у трирічного - 350-400 г, а у чотирирічного - 450-500 р. Тому на сніданок покладається 25% добової норми, на обід - 35-40%, на підвечірок - 10-15 %, а на вечерю - 25%.

Зростаючому організму дитини потрібна енергія, яку він безперервно отримує з білків, жирів і вуглеводів. Для гармонійного функціонування дитячого організму необхідно ще й правильне співвідношення білків - 25%, жирів - 10-15% і вуглеводів - 60-70%. Крім цього, кожна людина повинна щодня отримувати вітаміни, мінерали та мікроелементи.

Вуглеводи - це основні джерела енергії, яка підтримує роботу внутрішніх органів. Вуглеводи входять до складу рису, гречки, картоплі, макаронів, хлібобулочних виробів, мюслі, геркулесу, фруктів і більшості овочів.

Жири - теж джерела енергії, яка накопичується в організмі «про запас», а також додаткове джерело будівельного матеріалу. Жири допомагають засвоювати харчові речовини. Жири - це арахіс, волоські горіхи, рослинні і тваринні масла.

Білки - це основне джерело будівельного матеріалу тканин організму. Білки є в яловичині, індичці, кролика, рибі, кальмарах, кефірі, сирі, молоці, яйцях.

Але важливо розуміти, що буває дуже мало продуктів чисто білкового або вуглеводного походження. Наприклад, сир містить і жири, і білки; бісквітні печива - вуглеводи і жири і т.д.

Потрібно збалансовано розподіляти їжу протягом дня: якщо вранці дитина їла в основному білкову їжу, то обід і вечеря повинна складатися з вуглеводів. Важливо підбирати різноманітні, не повторюються блюда, як протягом дня, так і протягом тижня.

Бажано, щоб високобілкову їжу (м'ясну, рибну, бобову) діти отримували на сніданок і обід, тому що вона довго перетравлюється в шлунку. А на полуденок і вечеря більш легку (кисломолочні продукти, овочі, фрукти, крупи) - вони легко засвоюються і не навантажують травну систему.Два рази на день дитина повинна отримувати овочеві страви і один раз круп'яне.

На сніданок дітям можна давати

    каші, як на молоці, так і на воді (бажано з фруктами і овочами - курагою, чорносливом, родзинками, яблуком, бананом, морквою, гарбузом);
    овочеві страви (морквяна запіканка, овочеве рагу, солянка, буряковий салат, овочева ікра, салат зі свіжих овочів і т.д.);
    страви з яєць (варені яйця, омлети з різними наповнювачами (помідори, солодкий перець, молочні сосиски або докторська ковбаса);
    страви з сиру (свіжий сир, дитячі сирні сирки, сирники, ледачі вареники, запіканки);
    бутерброди з маслом і сиром.

З напоїв - какао, чай, цикорій, молоко, питний йогурт.


 На обід у якості першої страви можна запропонувати супи на м'ясних, рибних і курячих бульйонах з овочів і крупами, супи вегетаріанські, молочні, фруктові, супи - пюре.

На друге:

страви з м'яса (в основному - телятина, яловичина, кролик, але зрідка можна і нежирну свинину і баранину); страви з субпродуктів (печінка, язик, мізки), птиці (курчата, кури) і нежирні сорти риби (судак, тріска, хек , морський окунь, лосось) - котлети, суфле, биточки, гуляші, голубці, запіканки з картоплею та іншими овочами.

На гарнір:

салат зі свіжих овочів (заправлені рослинною олією (соняшникова, кукурудзяна, оливкова, соєва) або сметаною), вінегрет, тушкована картопля або горошок, овочеве рагу і т.д. Третє блюдо - це свіжі фрукти і ягоди, соки, компоти, морси, фруктові пюре.

На полуденок дитині можна дати молочне блюдо: молоко, кефір, ряжанку, ацидофілін, кисляк; фруктове блюдо - салат з фруктів і ягід, свіжі або запечені фрукти.

На вечерю дають овочеві або круп'яні страви (морквяні і капустяні котлети, овощекрупяние запіканки); свіжі овочі і фрукти, випічку або кондитерські вироби: печиво, бублики, бублики, сушки, сухарі, вафлі, пряники, булочки; молочні страви (кефір, молоко) ; чай.

Пам'ятайте, важливо не кількість, а якість харчування! Не купуйте своїй дитині чіпси, солодкі газовані напої та цукерки типу «чупа-чупс».

Комментариев нет:

Отправить комментарий